» 25/07/2017 10:56
Como había ganas de una Baltic Porter en el Match Beer, y lo que va a salir ni se acerca... ¡¡¡nos montamos nuestro propio Baltic Porter Day!!!

Sin complicaciones, la idea simplemente es que investiguemos y elaboremos una Baltic Porter (y quien no pueda por logística, que se una con otro para hacerla) y luego nos juntamos, hacemos cata conjunta y echamos el rato. El que haga la mejor Baltic Porter se lleva un pin.

Y como es una cerveza que mejor darla un tiempito, el Baltic Porter Day será a finales de Febrero para no coincidir ni con Reuniones con Estilo ni con el Congreso.

Por si acaso: esto es algo totalmente informal para investigar sobre un estilo diferente y pasar el rato, no incluye ni intercambios, ni concursos, ni nada más que aprender elaborando un estilo diferente y juntarnos un día a hacer la cata. Claro que si alguien quiere enviarnos sus birras nos las beberemos encantados.
» 25/07/2017 11:22
9C. Baltic Porter

Overall Impression: A Baltic Porter often has the malt flavors reminiscent of an English porter and the restrained roast of a schwarzbier, but with a higher OG and alcohol content than either. Very complex, with multi-layered malt and dark fruit flavors.

Aroma: Rich malty sweetness often containing caramel, toffee, nutty to deep toast, and/or licorice notes. Complex alcohol and ester profile of moderate strength, and reminiscent of plums, prunes, raisins, cherries or currants, occasionally with a vinous Port-like quality. Some darker malt character that is deep chocolate, coffee or molasses but never burnt. No hops. No sourness. Very smooth.

Appearance: Dark reddish-copper to opaque dark brown (not black). Thick, persistent tan-colored head. Clear, although darker versions can be opaque.

Flavor: As with aroma, has a rich malty sweetness with a complex blend of deep malt, dried fruit esters, and alcohol. Has a prominent yet smooth schwarzbier-like roasted flavor that stops short of burnt. Mouth-filling and very smooth. Clean lager character. Starts sweet but darker malt flavors quickly dominates and persists through finish. Just a touch dry with a hint of roast coffee or licorice in the finish. Malt can have a caramel, toffee, nutty, molasses and/or licorice complexity. Light hints of black currant and dark fruits. Medium-low to medium bitterness from malt and hops, just to provide balance. Hop flavor from slightly spicy hops ranges from none to medium-low.

Mouthfeel: Generally quite full-bodied and smooth, with a well-aged alcohol warmth. Medium to medium-high carbonation, making it seem even more mouth-filling. Not heavy on the tongue due to carbonation level.

Comments: May also be described today as an Imperial Porter, although heavily roasted or hopped versions are not appropriate for this style. Most versions are in the 7–8.5% ABV range. Danish breweries often refer to them as Stouts, which indicates their historic lineage from the days when Porter was used as a generic name for Porter and Stout.

History: Traditional beer from countries bordering the Baltic Sea, developed indigenously after higher-gravity export brown or imperial stouts from England were established. Historically top-fermented, many breweries adapted the recipes for bottom-fermenting yeast along with the rest of their production.

Characteristic Ingredients: Generally lager yeast (cold fermented if using ale yeast, as is required when brewed in Russia). Debittered chocolate or black malt. Munich or Vienna base malt. Continental hops (Saazer-type, typically). May contain crystal malts and/or adjuncts. Brown or amber malt common in historical recipes.

Style Comparison: Much less roasted and smoother than an Imperial Stout, typically with less alcohol. Lacks the roasty qualities of stouts in general, more taking on the roasted-butnot-burnt characteristics of a schwarzbier. Quite fruity compared to other porters. Higher alcohol than other porters.

Vital Statistics:
OG: 1.060 – 1.090
IBUs: 20 – 40
FG: 1.016 – 1.024
SRM: 17 – 30
ABV: 6.5 – 9.5%

Commercial Examples: Aldaris Porteris, Baltika #6 Porter, Devils Backbone Danzig, Okocim Porter, Sinebrychoff Porter, Zywiec Porter Tags: high-strength, dark-color, any-fermentation, lagered, eastern-europe, traditional-style, porter-family, malty
» 25/07/2017 11:30
¡Mooola! Yo haré una fijo.

Pregunta: si alguien de fuera de Madrid quisiera participar, ¿le enviaríamos algún comentario sobre su birra (hoja de cata, comentarios simples, ...)? ¿le daríamos las gracias y una palmada en la espalda? ¿ni eso?
» 25/07/2017 12:42
Si alguien quiere participar pero no puede venir al día de la cata (de Madrid o no), se le hará llegar los comentarios que surjan de su cerveza (en formato hoja de cata preferentemente) igual que el pin si su cerveza es la mejor valorada. (Al final voy a tener que comprar el pin... jajaja).

La idea es juntarnos y evaluar las cervezas como si fueran unas primarias del match beer, lo que nos permita conocer más del estilo, los posibles aciertos o errores de cada uno, etc. así que es más interesante estar presente, pero si no se puede ¡bienvenidas sean las cervezas!
» 25/07/2017 18:08
Habra que seguir este tema de cerca.
Gran iniciativa Tomás!
» 26/07/2017 08:08
O0 O0 O0 O0

Me apunto, por supuesto!
» 26/07/2017 09:43
sharak escribió: ¿ni eso?

Jajajajaja!

Si puedo, que lo dudo, elaboro y os mando alguna. Espero que vayais actualizando el HIlo. En Bizkaia, para octubre-noviembre tenemos una quedad con estilo, precisamente con Baltic Porter. Si puedo comento que tal ha ido.
» 26/07/2017 13:38
Anda que invitas a subir... jajaja
» 19/10/2017 12:06
Recordatorio, para aquellos como yo que aún no hayan empezado a hacerla jajaja.

Además, por si alguno se anima a venir de lejos, finales de febrero será último sábado de febrero (que hay que darle tiempo a mi cerveza).
» 19/10/2017 13:21
Hoy empiezo el starter O0
» 20/10/2017 13:13
Oye no había leído este hilo.

Pues yo quizá me apunte, a ver como me apaño, que tengo en cola varias elaboraciones por hacer, pero quizá cuele una Baltic Porter en medio.
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